torsdag den 5. maj 2011

Teaser: Hjemmelavet JORDBÆRTÆRTE!

Faldt helt tilfældigt over Birthe's opskrift på jordbærtærte, og fik sådan en lyst til at lave min egen. Jordbærtærte er klart, klart, KLART min yndlings bagerkage og sommerkage generelt, men har endnu ikke prøvet at lav en selv. Har altid synes, at det lød indviklet: En tærtebund, et lag mazarinkage, et lag kogt vaniljecreme, jordbær og så et lag gelé til sidst. Puha. Men i dag fik jeg blod på den søde tand, og gik i gang med at lave en.

Det blev en ret modificeret udgave af Birthes. Ville egentligt ha' blogget opskriften i dag, men det er blevet sent, og for at det ikke skal være løgn, smutter jeg i sommerhus i morgen. Så i må vente til søndag, indtil da, kan I hygge jer med de her billeder...


Mmh... Kage...



- Ses søndag, søde mennesker!

onsdag den 4. maj 2011

Rå blomkålssalat med dijondressing!

I dag blev så dagen, hvor mit mandolinjern skulle luftes. Det er ellers ved at være et år siden, jeg brugte det sidst. Jeg mindes, at jeg blev sur på det og efterlod det, i vrede, i skabet. Der er altid mega stor efterspørgsel på madolinjern i butikken, så tænkte at der skulle fut i mit igen. Til den her blomkålssalat skal blomkålen nemlig skæres i tynde skiver, så det var vel også oplagt!


I dag er det også bare Mor og mig, så vi skulle ha' lidt godt. Købte to flotte kalveschnitzler og nogle nemme KARTOFLER! Oh yes! Troede aldrig jeg skulle sige det, men jeg har faktisk savnet kartofler. Mor og Far er endelig færdige med deres 'Kulhydrater er onde' kur. Mindre snak, mere opskrift:

Ingredienser til Rå blomkålssalat med dijondressing:
Tilbehør til 4 personer
  • Ca 1½ blomkålshoveder
  • 4 store spsk cremefraiche 18%
  • 2 store spsk mayonnaise
  • 1 spsk stærk dijonsennep
  • Salt, friskkværnet peber og sukker (eller honning)
Fremgangsmåde: Stokkene skæres af blomkålene, og de brækkes i store buketter...

 
Nu skal de skæres i fine, tynde skiver. Jeg ville give madolinet en chance. Åh, er hun ikke smuk?


De små buketter køres igennem...


Og det er så nu, jeg kommer i tanke om hvorfor jeg ikke kunne lide mandolinjernet. I stedet for fine små skiver, fik jeg 3-4 pæne skiver og en helveds masse blomkålskonfetti. Selvom det lyder festligt, var det ikke lige det jeg havde tænkt mig  så klarede resten med en skarp kniv. Var væsentligt nemmere. (Og meget nemmere at rengøre. Tilbage til skabet med dig igen, mandolinjern!)


Cremecraiche, mayo og sennep røres sammen i en skål og smages til med salt, peber og sukker/honning. Vend blomkålsskiverne i, og stil på køl mindst en time. Gerne længere.



Kartoflerne blev bare halveret og kogte i ca 10 minutter, sammen med nogle kviste frisk rosmarin, en spsk groft salt og nogle flækkede hvidløgsfede...


Derefter blev de drænet og damptørret, i den stadig varme gryde. Så blev de kastet lidt rundt, så de blev dejligt fnuggede - det hjælper med at gøre dem endnu sprødere, når de kommer i ovnen. De fik også lige et skud olie, før de blev hældt over på en bageplade, beklædt med bagepapir. De skal ca ha' 35 minutter i ovnen, ved 225 grader. Indtil de er gyldne og sprøde.


De bliver bare helt perfekte! Helt bløde indvendige og dejligt sprøde udenpå. Mmh! Vi fik som sagt en kalveschnitzel til, der fik en hurtig tur på grill(pand)en...


Hurtigt, lækkert måltid! Er i gang med at finde alle mine flytte-hjemmefra-ting frem, så næste indlæg bliver om alle mine nye gryder, pander, glas, tallerkner, osv!  

- Ses!

søndag den 1. maj 2011

Karamel- og hasselnøddetærte med CHOKOLADE!

Jeg har en svaghed... eller, jeg har i grunden ret mange, men én af dem er, at jeg ikke kan gå forbi et mad-magasin, uden at tage det med hjem. Altså i kiosker osv, ikke hos andre mennesker. Så for et stykke tid siden, så jeg et nyt et, som jeg ellers normalt ikke læser; Mad & Venner. Forsiden så lækker og indbydende ud, så det røg i indkøbsposen, og fandt et nyt hjem hos mig. Først blev jeg pænt irriteret over at alle opskrifterne sad samlet bag i bladet, i stedet for sammen med de store, dejlige billeder. Men da jeg faldt over et kæmpe billede af en lækker nøddetærte, tilgav jeg dem hurtigt. Jeg besluttede mig hurtigt for, at den skulle prøves en gang. Og det blev så i går!


Du får naturligvis opskriften, som jeg lavede den. Opskriften er beregnet til en tærteform på 22 cm, min var dog nærmere i omegnen af 26 cm, så min bund blev en smule tyndere i det og laget med fyld, ikke så tykt. Men tærten blev ganske lækker!

Ingredienser til Karamel- og hasselnøddetærte med chokolade:
1 tærte

Tærtedej:
  • 2 ½ dl mel
  • 2 spsk kakaopulver
  • 1 knsp salt
  • 125 g blødt smør, i tern
  • 70g sukker
  • 1 æggeblomme

 Fyld:
  • ½ dl vand
  • 2 ½ dl sukker
  • 2 spsk lys sirup
  • 1 knsp salt
  • 60 g smør, i tern
  • 2 dl fløde
  • 4 dl hasselnøddekerner

Pynt:
  • 75 g smeltet mørk chokolade

Fremgangsmåde: Smør og sukker piskes sammen med en elpisker, til det bliver ensartet og luftigt. Mel, kakaopulver og salt røres sammen i en skål, med et piskeris, i ca 1 minut. (Så nedbryder man eventuelle klumper af mel eller kakaopulver, og du slipper for at sigte det.) Kakaomelet drysses ned til smørsukkeret, og det hele samles til en ensartet masse, der formes til en kugle.



Stil på køl i 30 minutter. Imens gøres nødderne klar. Bag hasselnøddekerner på en plade beklædt med bagepapir i ca 15 minutter ved 175 grader, indtil der dufter nøddet i hele køkkenet. Overfør de ristede nødder til et viskestykke, saml det om nødderne, og gnid det i hænderne, indtil skallerne kommer af. (Det gør ikke noget, hvis der stadig er nogle skaller tilbage. De kan nemt spises!) Stil til side.


 
Efter dejen har hvilet sig, et køligt sted, presses den ned i en tærteform. Sørg for at den også kommer godt op af kanterne...


Bag i oven ved 175 grader i 25 minutter. Lad den bagte bund køle helt af.


Når bunden har ståle lidt, kan du begynde på fyldet. Sukker, sirup og vand koges i en gryde, til det bliver gyldent. Tilføj derefter salt, smør, fløde og nødder, og lad det koge igennem et par minutter, hvor efter det hældes på den afkølede bund...


Tærten bages nu yderligere 15-20 minutter ved 175 grader, indtil den er boblende, lækker og helt igennem livsfarlig. Mmmh.... livsfarlig...


Lad tærten afkøle helt... Den bliver helt fantastisk blank og smuk!


Pynt den afkølede tærte med den smeltede chokolade... Hyg dig evt med at tegne på bagepapir med overskydende chokolade. Det må man godt.


Jeg er så heldig at have tærtebunde med non-stick belægning og løs bund, så det var intet problem, at få tærten hel og smuk op af formen, helt uden brug af fedtstof. Hvis du ikke ligger inde med sådan en dejlig sag, kan det godt være du skal smøre formen, inden du smider dejen i.

Tærten blev ret lækker. På førstedagen var karamellen ret hård. Kunne sagtens tygges, men opgav af spise den med en kagegaffel. Men i dag var den super lækker. Tærten er nærmest konfekt-agtig. Den er meget koncentreret i smagen, så det er ikke en man spiser meget af. Og det er i grunden vidst også godt nok!