Jeg har en svaghed... eller, jeg har i grunden ret mange, men én af dem er, at jeg ikke kan gå forbi et mad-magasin, uden at tage det med hjem.
Altså i kiosker osv, ikke hos andre mennesker. Så for et stykke tid siden, så jeg et nyt et, som jeg ellers normalt ikke læser;
Mad & Venner. Forsiden så lækker og indbydende ud, så det røg i indkøbsposen, og fandt et nyt hjem hos mig. Først blev jeg pænt irriteret over at alle opskrifterne sad samlet bag i bladet, i stedet for sammen med de store, dejlige billeder. Men da jeg faldt over et kæmpe billede af en lækker nøddetærte, tilgav jeg dem hurtigt. Jeg besluttede mig hurtigt for, at den skulle prøves en gang. Og det blev så i går!
Du får naturligvis opskriften, som jeg lavede den. Opskriften er beregnet til en tærteform på 22 cm, min var dog nærmere i omegnen af 26 cm, så min bund blev en smule tyndere i det og laget med fyld, ikke så tykt. Men tærten blev
ganske lækker!
Ingredienser til Karamel- og hasselnøddetærte med chokolade:
1 tærte
Tærtedej:
- 2 ½ dl mel
- 2 spsk kakaopulver
- 1 knsp salt
- 125 g blødt smør, i tern
- 70g sukker
- 1 æggeblomme
Fyld:
- ½ dl vand
- 2 ½ dl sukker
- 2 spsk lys sirup
- 1 knsp salt
- 60 g smør, i tern
- 2 dl fløde
- 4 dl hasselnøddekerner
Pynt:
- 75 g smeltet mørk chokolade
Fremgangsmåde: Smør og sukker piskes sammen med en elpisker, til det bliver ensartet og luftigt. Mel, kakaopulver og salt røres sammen i en skål, med et piskeris, i ca 1 minut. (Så nedbryder man eventuelle klumper af mel eller kakaopulver, og du slipper for at sigte det.) Kakaomelet drysses ned til smørsukkeret, og det hele samles til en ensartet masse, der formes til en kugle.
Stil på køl i 30 minutter. Imens gøres nødderne klar. Bag hasselnøddekerner på en plade beklædt med bagepapir i ca 15 minutter ved 175 grader, indtil der dufter
nøddet i hele køkkenet. Overfør de ristede nødder til et viskestykke, saml det om nødderne, og gnid det i hænderne, indtil skallerne kommer af.
(Det gør ikke noget, hvis der stadig er nogle skaller tilbage. De kan nemt spises!) Stil til side.
Efter dejen har hvilet sig, et køligt sted, presses den ned i en tærteform. Sørg for at den også kommer godt op af kanterne...
Bag i oven ved 175 grader i 25 minutter. Lad den bagte bund køle helt af.
Når bunden har ståle lidt, kan du begynde på fyldet. Sukker, sirup og vand koges i en gryde, til det bliver gyldent. Tilføj derefter salt, smør, fløde og nødder, og lad det koge igennem et par minutter, hvor efter det hældes på den afkølede bund...
Tærten bages nu yderligere 15-20 minutter ved 175 grader, indtil den er boblende, lækker og helt igennem livsfarlig.
Mmmh.... livsfarlig...
Lad tærten afkøle helt... Den bliver helt fantastisk blank og smuk!
Pynt den afkølede tærte med den smeltede chokolade... Hyg dig evt med at tegne på bagepapir med overskydende chokolade. Det må man godt.
Jeg er så heldig at have tærtebunde med non-stick belægning og løs bund, så det var intet problem, at få tærten hel og smuk op af formen, helt uden brug af fedtstof. Hvis du ikke ligger inde med sådan en dejlig sag, kan det godt være du skal smøre formen, inden du smider dejen i.
Tærten blev ret lækker. På førstedagen var karamellen ret hård. Kunne sagtens tygges, men opgav af spise den med en kagegaffel. Men i dag var den super lækker. Tærten er nærmest konfekt-agtig. Den er meget koncentreret i smagen, så det er ikke en man spiser meget af. Og det er i grunden vidst også godt nok!